• Cosplay

  Gemenskap, hantverk, skapande och teater

 • Vad är cosplay?

  broken image

  Kort förklarat

  Cosplay kommer från orden ”Costume Play” och innebär att du gestaltar en karaktär från ett spel, serie, film eller annat publicerat verk. Vissa köper färdiga dräkter men många gör sina dräkter själva. Cosplay är ett stort community och därför också ett sätt att träffa nya människor med samma intresse.

  broken image

  Historien bakom

  Begreppet cosplay myntades i Japan och var inspirerat av 70-talets Star Trek-fantaster som klädde ut sig till sina favoritkaraktärer. Därifrån återintogs det till USA där intresset för att klä ut sig spred sig även utanför science fiction-kretsarna. Cosplay blev mer än att klä ut sig till en karaktär ur ett science fiction-universum. Det började även innefatta karaktärer från anime, manga, tv-spel, datorspel, serietidningar och andra fiktiva verk.

  broken image

  Cosplay i Sverige

  Intresset för cosplay i Sverige fick en ordentlig start under 2000-talet när event i Sverige började anordna tävlingar i cosplay. Sen dess har intresset vuxit stadigt och det anordnas tävlingar i cosplay på många svenska evenemang. Dom svenska mästerskapen i cosplay, Cosplay-SM, samt de nordiska mästerskapen, Nordic Cosplay Championship, hålls på NärCon i Linköping.

 • Cosplay på NärCon

  NärCon är norra Europas största spel- och cosplayfestival!

  broken image

  Meetups

  En stor del av cosplaykulturen är så kallade meetups. Där samlas alla som vill kring ett gemensamt intresse, till exempel en serie eller ett spel. Där kan man träffa nya vänner, leka lekar, ta bilder tillsammans och diskutera sin fandom. Vissa väljer att klä ut sig till karaktärer från temat (dom cosplayar) och andra kommer som sig själva.

  broken image

  Tävlingar

  Det finns många olika sätt att tävla i cosplay. Vanligast är att tävla i hantverk, i framträdande eller en kombination av båda. På NärCon i Linköping hålls både dom svenska mästerskapen i cosplay, Cosplay-SM, samt de nordiska mästerskapen, Nordic Cosplay Championship. Det hålls också flera andra tävlingar som du kan läsa om här.

  broken image

  Cosplay-paneler

  I en cosplay-panel samlas en grupp cosplayare och agerar som sina karaktärer. Det är en scenshow där publiken får ställa frågor till karaktärerna och se nya sidor av dom. Ofta råkar också karaktärerna i luven på varandra. Det kan också innebära lekar och annat som gruppen vill hitta på.

 • Vill du se mer?

  Såhär kan det se ut när man sysslar med cosplay!

  Cosplay Linköping | Anime cosplay | Cosplay Sverige 2022 | Cosplay Sverige 2023 | Cosplay Sverige 2024