• NärCons värdegrund

  En värdegrund kan beskrivas som de riktlinjer man har inom en grupp för vad man tycker är viktigt, vilka mål man har och hur man ska uppnå dem. Det här är vår värdegrund: vad vi tror på och vad vi utgår från när vi arrangerar NärCon.

  broken image

  Fristad för möten

  NärCon ska vara en fristad, en plats där du kan vara dig själv. Där är du och dina vänner i fokus och allt ni vill göra finns inom räckhåll. NärCon är också en plats för möten, mellan nya och gamla vänner, mellan folk med samma eller olika intressen och mellan nördar från öst till väst. På NärCon kan du träffa de som är som du, som tycker som du och som gillar samma saker som du, men också människor du aldrig annars träffat med intressen du kanske inte ens känner till. På NärCon ska du aldrig känna utanför eller åsidosatt, här ska du istället kunna vara stolt över dina intressen och din unika personlighet.

  broken image

  Deltagande och upplevelse

  På NärCon kan alla delta i allt. Det kan vara allt från enkla prova-på-grejer till färgsprakande storslagna shower. På NärCon kommer du både få testa saker du aldrig provat tidigare och träffa nya vänner som brinner lika starkt som du för just ditt största intresse. På NärCon händer det saker hela tiden, dygnet runt och de flesta sakerna upprepar vi flera gånger så att du ska hinna med just den där prylen du ville göra.

  broken image

  Öppet för alla, inkluderande

  På NärCon säger vi inte nej till någon. Alla får vara med. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, spelar ingen roll om du är cosplayare eller spelnörd och det spelar ingen roll om du är fattig eller rik. NärCon har alltid varit så billigt som möjligt och vi gör vårt bästa för att alla ska ha råd med allt ifrån mat till resor så att ingen stängs ute. Alla är välkomna, alla behövs och alla får plats. Så har vi alltid jobbat.

   

  Vi samlas på NärCon för att vi känner att vi hör hemma här och alla som delar den känslan har vi något gemensamt med. På NärCon respekterar vi varandra, vi lyssnar på och tar hand om varandra – men framför allt har vi galet roligt tillsammans. Vi är här för att ha kul. För att det är vi som är NärCon!

  broken image

  Våra rötter

  Året var 2002. Det var det år då en helt vanlig nörd bestämde sig för att starta ett konvent. Hen hade besökt den tidens klassiska spelkonvent och ville göra ett liknande evenemang men ville samtidigt att konventet inte bara skulle kretsa kring sällskapsspel utan också handla om hens andra intressen; tv- och datorspel samt anime och musikspel från Japan. Så skapades NärCon.

   

  Med tiden blev det allt fler som engagerade sig i NärCon och arrangörerna tog med sig intryck från olika håll. Vi inspirerades av scoutläger, musikfestivaler, animekonvent och LAN. Snart hade vi skapat något unikt och besökarna blev fler och fler och började forma evenemanget efter sina intressen. Så skapades Sveriges första multikonvent.

   

  Utvecklingen stannade inte där. Idag är NärCon en spel- och cosplayfestival, men en massa andra intressen ryms också på evenemanget. Och vi är långt ifrån klara. NärCon kommer alltid att förändras och utvecklas i takt med besökarna och samhället. Men även fast vi blir större och häftigare varje år är det viktigt att komma ihåg att alltihop började med den där helt vanliga nörden och hens intressen för mer än tjugo år sedan.

 • NärCon är också...

  En mötesplats

  NärCon är en mötesplats för människor med nördiga intressen. En plats att ses med dom vänner du känner och dom du inte har träffat än.

  Idéer som förändras

  NärCon är en samling idéer som förändras och utvecklas av dom som deltar. Alla är välkomna att förbättra något gammalt eller skapa något nytt.

  Mångsidigt

  NärCon rymmer dom som är som du, tycker som du och gillar samma saker som du men också dom som är tvärtom och har intressen du inte ens känner till.

  Fritt från trösklar

  NärCon har inga trösklar och du behöver inga förkunskaper eller utrustning. Oavsett vem du är kan du delta, ha roligt och lära dig något nytt.

  Stolta nördar

  NärCon är en hyllning till nördar, nördighet och nördkultur. Det är med stolthet vi kallar oss själva för nördar och vår mötesplats för en nördfestival.

  Politiskt

  NärCon är partipolitiskt obundet men är samtidigt motsatsen till opolitiskt. Det är en rörelse som bryr sig, som vill göra sig hörd och som vill förändra samhället till det bättre.

  Ständigt växande

  NärCons värderingar förändras och växer ständigt. Dom reflekterar samtiden, aktuella samhällsfrågor och vad ungdomar i Sverige brinner för.

  För alla bra saker

  NärCon verkar för alla individers lika värde oavsett intresse, ålder, kön, läggning, etnicitet, religion, fysisk och psykisk hälsa, social klass eller funktionsvariation.

  Mot alla dåliga saker

  NärCon verkar mot alla rörelser som inte delar våra värderingar om allas lika värde. Som rasism, homofobi, transfobi, funkofobi, klassförakt och finkultur.

  Feministiskt

  NärCon är feministiskt, antifascistiskt och kroppspositivt. Det är en plats att ventilera sin frustration över världens orättvisor men också en platform för eftertanke och diskussion.

  Byggt på kärlek

  NärCon är en skymt av en ljusare framtid och en del av den internationella rörelse som vill bygga en bättre värld. En värld som bygger på kärlek och jämlikhet.

  På väg framåt

  NärCon är en känsla. En rörelse. En berättelse. Ständigt på väg framåt, mot oändligheten och vidare.